Druk, druk, druk. Wie kent het niet? Zeker in deze tijd van het jaar lijkt de tijd letterijk door je vingers te glippen. Nu maak ik bewust tijd voor stilte en bezinning en waak ik ervoor onze agenda dag aan dag te vullen met verplichtingen, maar dan nog is het zo maar zondag en vraag je je af wat je de afgelopen week nou werkelijk hebt gedaan. Op zo’n moment is het erg plezierig om niet al te moeilijk te hoeven doen met het eten. Gewoon opwarmen en serveren en klaar. Deze tomatensoep is daar een goed voorbeeld van. Heel eenvoudig en goedkoop om te maken, vriest prima in en smaakt de volgende dag eigenlijk nog lekkerder.
Dit is een stevige soep die goed vult en prima vegetarisch gemaakt kan worden. Ikzelf vind de combinatie van spek, rode ui en steranijs heerlijk, maar de spek is optioneel. Dus doe jezelf een plezier en maak een grote pan vol van deze soep. Het kost nauwelijks energie en levert heel wat op. Scheelt jou weer tijd verderop in de week.
Tomatensoep met Rode ui en Steranijs
1,5 liter
2 el olijfolie
100 gram spek, in blokjes gesneden
5 rode uien, grof gesneden
15 tomaten, grof gesneden
2 tl paprikapoeder
3 steranijs
Zeezout en peper
- Neem een ruime pan met een dikke bodem en verhit hierin de olie
- Fruit de ui en de bacon totdat de ui glazig wordt.
- Voeg de tomaten toe en roer even goed om.
- Voeg nu de paprika en steranijs toe en breng op smaak met zout en peper.
- Schenk 1 liter water erbij en breng aan de kook.
- Laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen, roer elke 10 minuten even door.
- Als je de soep wilt invriezen, laat hem dan eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
- Schenk de soep in porties voor 1 persoon of voor je hele gezin in passende bakjes of zakken en vries in.
Marianne,
Ik heb trouwens de tomaten vervangen door een fles tomatenpuree. Ik wil namelijk graag biologisch, en 15 biologische tomaten zijn fors duurder dan een fles biologische tomatenpuree.
Marianne(Quote) (Reageer)
Deze is erg lekker!
Marianne(Quote) (Reageer)
Echt heerlijk! Bedankt voor het recept, Heleen.
Olga
Anonymous(Quote) (Reageer)
sorry, computer bleef net hangen. Mag ik een verzoekje indienen voor chinese tomatensoep. Ik krijg ze hier maar niet van de honigpakjes af.
Liefs van Jenny
vlottefloor(Quote) (Reageer)
hoi Heleen,
Dit brengt me bij jouw goulashrecept. Wil ik je nog even vertellen. Wat is die heerlijk!!!!!!!!!!
Ik heb wat meer ui en paprika toegevoegd maar de kummel en komijn maken de echte oostenrijkse smaak. Daar kan ik op vakantie ontzettend van genieten maar wist nooit wat het was.
Nu ik dat weet heb ik ook goulashsoep gemaakt die na ee paar dagen staan echt heel Oostenrijks is.
Dank je wel dus!
vlottefloor(Quote) (Reageer)
Welk spek gebruik je voor deze soep, gerookt spek of gewone spek? Groetjes Elise
Anonymous(Quote) (Reageer)
Ik gebruikte gerookt spek, maar gewone spek is ook prima.
Heleen Quantrill(Quote) (Reageer)
Rode ui heeft inderdaad een iets andere smaak, iets scherper. De steranijs haal je er uit als je wilt pureren. Ik liet hem er in en at er omheen 😉
Heleen Quantrill(Quote) (Reageer)
Klinkt lekker! Twee vragen: wat is nu eigenlijk de meerwaarde van rode ui ipv witte uien? Alleen smaak? En vraag 2: wat doe je met de steranijs? Haal je die er uiteindelijk weer uit?
Petra Vis(Quote) (Reageer)