• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Bramenjam Plaatkoek Glutenvrij

geschreven door Heleen Quantrill 17 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken
Bramenjam Plaatkoek Glutenvrij
Bramenjam Plaatkoek

We hebben de afgelopen paar weken flink bramen geplukt! Bij mijn man z’n werk groeien ontzettend veel bramenstruiken en het is daar relatief rustig. Meer voor ons, dus! Een avond of middag plukken levert algauw zo’n anderhalve kilo fruit op. Thuis aangekomen, wil ik die dan zo snel mogelijk verwerken. Een deel gaat direct na het wassen en drogen in de vriezer. De rest verwerk ik meestal tot jam. Heel eenvoudig inkoken met wat ahornsiroop voor wat extra zoete smaak en daarna in potten overhevelen. Potten op de kop en de jam blijft wel een maand of twee, drie goed.

Bramenstruik

Maar wij eten niet veel brood en als ik dan ‘ers een broodje haal of maak, willen de troepen meestal iets van kaas of notenpasta of alleen boter op brood. Hartig dus. Lekker met komkommer of kaas. De jam gebruik ik dus op een andere manier. En in dit geval heb ik er een heerlijke glutenvrije plaatkoek van gemaakt. Geloof me, deze koek hoefde ik niet in te vriezen 😉 Ik maakte hem op zwemles- en fiets-een-eind-naar-je-maat-dag en hij werd gretig opgegeten. Handen omhoog als jij ook een hok vol hongerige kinderen hebt! Daar is haast niet tegenop te koken.

En dan ben ik erg blij met dit soort simpele recepten. Eén kom, één spatel, zes ingrediënten. Hij stond binnen drie kwartier op de tafel, van begin tot eind.

Als je niet van bramen houdt of geen bramenjam in huis hebt, kun je uiteraard elk ander soort fruitjam gebruiken. De jam maakt dit recept ook makkelijker. Het scheelt de stap van het verwerken van het fruit tot een moes, waardoor je deze plaatkoek erg snel in elkaar kan zetten.

Plaatkoek glutenvrij

Bramenjam Plaatkoek Glutenvrij

Heleen Quantrill
Nazomerse plaatkoek op basis van havermout.
4 van 1 stem
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Koek en Gebak
Porties 15

Ingrediënten
  

  • 300 gram havermeel
  • 100 gram havervlokken
  • 70 gram palmsuiker
  • 100 gram zachte boter of kokosolie
  • 1 ei
  • 200 gram bramenjam
  • Optioneel: 1/4 tl zeezout of 1/2 tl kaneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch)
  • Neem een vierkant bakblik en vet deze in. Zet hem even apart.
  • Neem een kom en doe hier het havermeel, de havervlokken en de suiker in.
  • Roer nu de boter erdoor tot het een stevig kruimeldeeg is.
  • Neem de helft van dit deeg even apart, dit wordt de kruimellaag.
  • Aan de andere helft voeg je nu het ei toe en roer je het door tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Druk dit deeg in het bakblik.
  • Verdeel de jam over de onderste laag.
  • Verkruimel nu de andere helft van het deeg over de jam en zet het bakblik in de oven.
  • Bak de plaatkoek in 30 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat iets afkoelen en serveer.

Notities

Tip: Voeg gehakte pecannoten toe aan de kruimellaag.
Tip 2: Gebruik in plaats van bramenjam, zelfgemaakte appelmoes!

 

Ook leuk om te lezen!

  • Ragù alla Bolognese Recept – Niet spaghetti bolognese!Ragù alla Bolognese Recept – Niet spaghetti bolognese!
  • 100 Dagen Onbewerkt Eten – Wie doet mee?100 Dagen Onbewerkt Eten – Wie doet mee?
  • Lekkende Darm Syndroom – wat is dat?Lekkende Darm Syndroom – wat is dat?
  • Gastrecept Gevulde (Choco-) Speculaas – VeganGastrecept Gevulde (Choco-) Speculaas – Vegan
  • Foliumzuur of Folaat – Wat is het Verschil?Foliumzuur of Folaat – Wat is het Verschil?
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Koek en gebak, Recepten

Reacties

  1. Hilde zegt

    om

    Hoi, heerlijk recept! Maar klopt het dat de bovenkant wat los blijft liggen? Of heb ik dan niet lang genoeg gebakken?

    Groet hilde

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ja dat klopt wel een beetje hoor, gewoon voorzichtig eten 🙂

      Beantwoorden
  2. Astrid Vaessen zegt

    om

    Hoi Heleen
    Ben momenteel het Bananenbrood met havermeel aan het bakken en zag dit recept met havermeel ook staan. Hoe groot is het bakblik wat je hiervoor gebruikt? 20×20 cm?
    Bedankt,
    Astrid

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Klopt inderdaad!

      Beantwoorden
  3. Sarah zegt

    om

    Wat een heerlijke recepten staan er op deze site. Ik gebruik de site al zeker een jaar! Het wordt dus de hoogste tijd om je te bedankt voor de recepten, bij deze! 😃
    Deze plaattaart ga ik me vanmiddag aan wagen. Ben zeer benieuwd..

    Beantwoorden
  4. judith zegt

    om

    hoi heleen,

    ik vroeg je al of ik het kon vervangen door boekweitmeel, vind de smaak ook niet zo geweldig maar wat zou je dan adviseren voor meel ipv havermeel? (mag ook geen gluten en geen haver!) ben benieuwd!

    groetjes judith

    Beantwoorden
  5. judith zegt

    om

    hoi heleen,

    kan het met elk soort meel en met elk soort vlokken, ik mag op het moment geen haver namelijk ( ik denk aan boekweitmeel, kikkererwtenmeel en quina-vlokken??)

    groetjes!

    ps geniet enorm van dit gezonde leven hier!

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Judith,

      Op zich zou het wel moeten kunnen. Hoewel boekweitmeel wel een duidelijke smaak heeft. Havermeel is wat neutraler vind ik zelf. Ik zou dan denk ik voor quinoa vlokken kiezen.

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden
  6. Marian zegt

    om

    Ziet er erg lekker uit Heleen. Ik ga ‘m vanmiddag uittesten met zelfgemaakte pruimen(jam)! Gisteren een emmer vol meegekregen van vrienden.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Klinkt goed!

      Beantwoorden
  7. Karen zegt

    om

    4 sterren
    Hoi Heleen,

    Wat klinkt dit lekker! Ik wilde al wat meer met haver gaan werken, maar reageerde vanochtend helaas niet heel lekker op de (overigens wel erg lekkere) havermout. (erg opgezette buik, net als van gewoon brood)
    Denk je dat het havermeel ook te vervangen is door speltmeel?
    Verder een supersite, kwam erop terecht net voor jou welverdiende pauze, en ben stiekem erg blij dat je terug bent!

    Fijn weekend, ik ga lekker aan het bakken heb ik wel weer door! 😀

    Groetjes, Karen

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Karen,

      Ja hoor, je kan dit ook vervangen door speltmeel, geen probleem. Veel plezier alvast! 🙂

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden
    • Marian zegt

      om

      Hoi Karen,

      Wel een opvallende reactie, een opgezette buik van haver. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat het de haver is geweest en je dan wel bijv. spelt zou verdragen. Misschien interessant te kijken wat je nog meer door de haver hebt gedaan en of dat de reactie heeft veroorzaakt?
      Ik zou de havermout zeker nog een keer proberen als je buik verder rustig is. Want het zou zonde zijn als je de haver af zou zweren om deze ene ervaring. Zeker omdat het je wel smaakte. Maar misschien was je dat ook al niet van plan?

      Groetjes,
      Marian

      Beantwoorden
      • Karen zegt

        om

        Hoi Marian,

        Ik probeer het zeker nog een keer, maar ik heb het vaker van dingen die niet logisch lijken 😉
        De haver is een nacht geweekt en gekookt in water, en ik had er alleen wat peer en kaneel door, waar ik beide nog nooit last van heb gehad. Rauwe haver kan ik wel tegen, gewoon de vlokken zo in brood of door yoghurt.
        Ik ga binnenkort de havermout uit de oven van Heleen proberen, hopelijk gaat dat wel goed!

        Bedabkt voor je reactie!

        Groetjes, Karen

        Beantwoorden
        • Adrielle zegt

          om

          bij mij werkt haver ook niet goed. Als iets een soort van vezel is, gaat het mis. Op verschillende manieren geprobeerd!

          Beantwoorden
  8. mark zegt

    om

    Goed idee, en ziet er heerlijk uit. En heel fijn dat het zo makkelijk is.
    Ga ik zeker proberen dit weekend.
    groeten
    Mark

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Glutenvrije recepten te maken 2022 - Ik ben glutenvrij schreef:
    om

    […] Bramenjam plaatkoek glutenvrij van Eet goed, voel je goed […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2022 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in