• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Amandelspijs met Honing

27 november 2017 geschreven door Heleen Quantrill 14 Reacties

Amandelspijs

Voor iedereen die met Sinterklaas graag de hoeveelheid suiker (en gluten) in de hand wil houden, is zelf speculaas, pepernoten en amandelspijs maken een prima mogelijkheid. Enige voorbereiding is dan wel gewenst. Koop nu je amandelmeel, potjes speculaaskruiden zonder zout en koud geslingerde honing om te zoeten. Hiermee heb je de basis ingrediënten in huis en kun je aan de slag wanneer het jou uitkomt.

Amandelspijs is heel eenvoudig te maken. Het bestaat immers uit niets meer dan amandelmeel en suiker! Het enige met spijs is dat het wel even moet rusten of rijpen. Maak het daarom deze week nog en leg het in plastic folie in de koelkast. Op deze manier kun je nog voor het heerlijk avondje gevulde speculaas maken!

Recept Amandelspijs met Honing

250 gram geblancheerd amandelmeel
200 ml koud geslingerde honing
Klein beetje water

  • Neem een keukenmachine met messen en doe alle ingrediënten hier in.
  • Maal goed, schraap de randen van de kom even na met een pannenlikker en maal nog een keer. In totaal zo’n drie minuten.
  • Doe het water er bij en maal nog een minuutje ofzo.
  • Wikkel de klomp amandelspijs in plastic folie en dan in aluminiumfolie en leg het in de koelkast.
  • Maak een herinnering aan in je online agenda dat je over een week heerlijke amandelspijs in de koelkast hebt liggen!
  • Als je er aan toe bent om het te gebruiken, kluts je een klein eitje los en roer je dit er eerst doorheen. Op deze manier wordt de amandelspijs zacht en makkelijk te verdelen. Op het moment dat je gaat bakken, verhit je het ei ook.
  • Gebruik je de spijs rauw en gebruik je liever geen ei? Voeg dan een beetje extra water of room toe om het los te kloppen.

Variaties

Wil je een extra smaak aan je spijs toevoegen? Goed idee! Meng dit aan het begin er doorheen, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Wees terughoudend overigens. Omdat er weinig ingrediënten aan te pas komen, komt elke smaak goed naar voren. Je kan als het moet, achteraf altijd nog een beetje extra toevoegen.

  • Rozen- of Oranjebloesemwater Neem een goede, liefst biologische kwaliteit
  • Biologische schil-rasp: mandarijn-, sinaasappel- of grapefruitschil
  • Kruiden: Lavendelbloemetjes of Citroenmelisse (vermalen tot poeder)
  • Etherische olie (niet meer dan 1-2 druppels) van bijvoorbeeld Gember of Grapefruit
  • Specerijen: Cardemon, Piment of Vanillepoeder
  • Drank: Madeira, Tia Maria of Port
Ben je op zoek naar nog meer heerlijke Sinterklaasrecepten? Wat denk je van een verrukkelijk speculaas basisdeeg waarmee je pepernoten, koekjes en gevulde brok mee kunt maken? Klik hier voor het recept!

Ook leuk om te lezen!

  • Gastrecept Gevulde (Choco-) Speculaas – VeganGastrecept Gevulde (Choco-) Speculaas – Vegan
  • Propolis – Wat is het en wat zijn de Gezondheidsvoordelen?Propolis – Wat is het en wat zijn de Gezondheidsvoordelen?
  • Kurkuma, Honing en Yoghurt GezichtsmaskerKurkuma, Honing en Yoghurt Gezichtsmasker
  • Graanvrije Pistache en Roos Fairy CakesGraanvrije Pistache en Roos Fairy Cakes
  • BPA vrije drinkflessen van RVSBPA vrije drinkflessen van RVS
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Koek en gebak, Recepten, Zoete lekkernijen Tags: amandelspijs, honing

Reacties

  1. Mieke. zegt

    11 januari 2013 om 09:56

    Ik vraag me toch af hoe amandelmeel wordt gemaakt.
    Als ik het zelf probeer te malen wordt het al gauw amandelpuree.
    Het klont ook erg aan elkaar.
    Dat is veel vetter dan het meel.
    Wordt het soms ontvet??
    De medewerkers van de biologische winkel wisten dit ook niet.

      Mieke.(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      11 januari 2013 om 10:34

      De machines die ze gebruiken om amandelmeel te maken werken veel efficienter dan onze keukenmachines. Ze hebben sneller resultaat waardoor de vetten niet direct vrijkomen zoals wij dat hebben in de keukenmachine.

      Groet
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Clarinda zegt

      1 februari 2013 om 11:38

      ik maak ook wel eens zelf amandelmeel, ik hak de amandelen eerst grof en laat ze dan even drogen in de oven op lage temperatuur, waarna ik ze fijn maal. Dit scheelt al heel veel.

        Clarinda(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  2. Anonymous zegt

    28 november 2012 om 13:03

    Bij de laatste stap gaat er een klein eitje door de amandelspijs. Is dacht dat het slecht is om rauwe eieren te eten? Weet iemand mij duidelijkheid te geven? Alvast dank voor de reactie. Overigens een ontzettende leuke site met nuttige info en mooie recepten. Groetjes, Lucienne

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      28 november 2012 om 13:25

      Rauwe eieren zijn niet gevaarlijk als ze van biologische kippen komen. Deze dieren leven in gezonde omstandigheden en krijgen goed voer. Salmonella wordt voornamelijk gevonden op bio-industrie eitjes. Koop dus biologische eitjes (met een 0 er op gestempeld) en vermijd eieren met een 2 of 3 gestempeld.

      Groeten
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Lis Verhoef zegt

      6 november 2014 om 15:27

      I.p.v. Een ei doe ik er een klein scheutje room doorheen ik houd niet van het gebruik van rauwe eieren.

        Lis Verhoef(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  3. La maison avec des volets bleus zegt

    23 november 2012 om 13:44

    Ik heb zojuist dit recept gemaakt, maar mijn amandelspijs is erg vloeibaar gebleven. Heb ik nu iets verkeerd gedaan?
    Groetjes sandra

      La maison avec des volets bleus(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      23 november 2012 om 15:04

      Als het vloeibaar blijft kun je meer amandelmeel toevoegen tot het steviger wordt.

      Succes!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  4. YOXOMO zegt

    12 november 2012 om 03:00

    Maak al een paar jaar zelf amandel spijs, volgens ons familie recept, maar nu dat ik Primaleo (een combinatie van Primal en Paleo) ben wil ik het anders aanpakken en honing is dan het beste alternatief (zo maak ik ook marshmallows met honing!) maar om dit recept nu suikervrij te noemen nee dat kan niet 🙂

      YOXOMO(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      12 november 2012 om 07:11

      Ik denk dat je de strekking niet helemaal duidelijk is. Over het algemeen als ik iets suikervrij noem op mijn website, en dit zie je ook bij andere Paleo gerelateerde websites, betekent dit dat het gemaakt wordt met natuurlijke, onbewerkte suikers. Suikervrij neem je dan letterlijk: Geen witte suiker en zijn cohorten.

      Groeten
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    11 november 2012 om 21:09

    HEERLIJK!
    groet, Bella

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. Silent Lucidity zegt

    13 november 2011 om 14:01

    Ik heb gister pepernoten gemaakt 🙂 Waarbij ik je amandelkoekjes als basis heb gebruikt en daar wat aanpassingen op gemaakt heb. Ben benieuwd naar jouw Sinterklaasrecepten!

      Silent Lucidity(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Dzoli zegt

    12 november 2011 om 05:04

    Dankjewel voor deze zeker nuttige recept en niet alleen vanwege Sinterklaas;)

      Dzoli(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Mijn Top 10 Feestelijke Kruiden & Specerijen - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    30 november 2020 om 16:00
    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.