• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Amandelmelk, een (super) alternatief voor koeien- en geitenmelk

geschreven door Heleen Quantrill 27 Reacties

Romige amandelmelk in de blender

Amandelmelk is een prima alternatief voor mensen en kinderen die een lactose intolerantie hebben en zelfs geen geitenmelk kunnen verdragen. Soja is helaas niet echt geschikt vanwege de negatieve invloed op het hormoonstelsel.

Een ander heel goed alternatief is amandelmelk. Het is rijk aan vitaminen en mineralen. Vooral in vitaminen B1, B2, B6 en E. Verder bevat het een hoog gehalte aan calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Het is een goede bron van goede vetten en hoogwaardige proteine. Dit betekent dat je amandelen niet als tussendoortje hoeft te beschouwen. Het is in feite een volledige maaltijd! Hierdoor is het ook zeer geschikt voor jonge kinderen die natuurlijk veel nodig hebben om op te groeien.

Zelfgemaakte Amandelmelk

1 liter water, liefst gezuiverd
200 gram rauwe amandelen, zonder vlies (met vlies vond ik het te bitter)

Optioneel:
2 tl zoet naar keuze. Kies voor rauwe honing, ahorn of stevia om de voedingswaarde te garanderen
1 vanilleboon, zaadjes verwijderd en toegevoegd aan de melk.
Cacao of carobe poeder (chocolademelk?)
Specerijen (kaneel, kardemom, gember… leef je uit!

  1. Doe alle ingredienten in een blender of keukenmachine met messen.
  2. Laat even draaien tot de noten goed gemalen zijn, ongeveer 1 – 2 minuten
  3. Schenk alles in een zeef met een kaasdoek of dunne katoen. Kom eronder zetten uiteraard.
  4. Knijp voorzichtig in de doek om alle vocht eruit te persen.
  5. Bewaar de melk in de koelkast. Het blijft ongeveer 3 dagen goed.

Opmerking:

Uiteraard wil ik alles gebruiken, want de pulp bevat nog heel veel goeds! Deze brownies smaken erg lekker met de amandelpulp. Vervang de amandelpasta voor de pulp. En wat denk je van zelfgemaakte amandelpasta? Voeg een beetje notenolie toe en bewaar in een glazen pot met deksel. Of misschien gebruik je het als heerlijke gezichtsscrub? Wat zou jij er mee doen?

Laat weten hoe het bevalt wanneer je het geprobeerd hebt. Misschien dat er nog een andere, betere, methode hiervoor is. Laat het weten! Succes!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Abrikozen Tarte Tatin – GlutenvrijAbrikozen Tarte Tatin – Glutenvrij
  • Recept zomerse spelt pasta salade en Review By Boo tafelRecept zomerse spelt pasta salade en Review By Boo tafel
  • Hoe Organiseer je Online Recepten?Hoe Organiseer je Online Recepten?
  • Koolrabi – Spoetnik onder de GroentenKoolrabi – Spoetnik onder de Groenten
  • Nazomeren: Glutenvrije Bramen- en Appelkruimel met SpeculaaskruidenNazomeren: Glutenvrije Bramen- en Appelkruimel met Speculaaskruiden
Bijgewerkt op 16/07/20

Categorie: Drankjes, Recepten

Reacties

  1. piata zegt

    om

    BEDANKT amandelen zijn echt zo duur!!
    Wat kan je nog meer met de pulp?

    h. gr.

    Beantwoorden
  2. Anonymous zegt

    om

    Ik ben allergisch voor amandelen vanwege blauwzuur die er in zit (vele mensen hebben dit). Ik neem rijstemelk of havermelk of zelfs speltmelk. Heerlijk!

    Beantwoorden
    • Sabine Manshoven zegt

      om

      Ik heb dat probleem enkel met verse hazelnootjes, maar niet meer als ze gedroogd worden(bv. in de oven) .Roosteren helpt wellicht ook.

      Beantwoorden
  3. Melané Fahner-Botha zegt

    om

    Het schijnt dat de pulp ook tot heerlijke smaakjes verwerkt kan worden. Kijk ook eens bij Detoxinista: heerlijk allemaal! Overigens heb ik gisteren voor het eerst met amandelmelk gebakken: glutenvvrij cornbread maar dat was heeel bitter. Kan dat door de baktemp. van 180° veroorzaakt zijn?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Dat zou ik niet weten. Welke andere ingredienten heb je gebruikt en hoeveel?

      Beantwoorden
  4. Anonymous zegt

    om

    Kan dit recept ook met amandelmeel worden gemaakt ipv verse amandelen? Zo ja welke verhouding meel tot water?

    Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    om

    Misschien een domme vraag hoor, maar ik heb niet zo’n verstand van vanille: doe je nou het merg door de melk heen, of doe je de boon zonder merg in de melk? En dan moet de boon er toch weer uit voor je gaat blenderen?

    Kirsten

    Beantwoorden
  6. Caroline zegt

    om

    Ook ik laat de amandelen eerst een paar uur in gezuiverd water weken en spoel ze tussendoor een paar keer af. Dat maakt het ook makkelijker om de amandelen met het water te malen. Een lekker (raw food) recept voor het gebruik van de overgebleven amandelpulp is: meng de pulp (ongeveer een kop) met een geprakte, rijpe banaan, 2 eetlepels zoetmiddel (agave, honing, ahornsiroop), 2 eetlepels gehakte hazelnoten, 2 eetlepels kokosrasp en een snuf kaneel. Maak er balletjes van, druk die plat en leg ze op een bakplaat en dan in de oven. Volgens de rawfoodies gaan de koekjes nu 12 uur in een oven die niet warmer is dan 40 graden om geen voedingsstoffen verloren te laten gaan. Ik zet de oven meestal laag (100 graden) met de deur op een kiertje, dan duurt het iets minder lang… heerlijk!

    Beantwoorden
    • Paula zegt

      om

      Hoe lang op 100 graden? Ik ben overdag meestal niet thuis dus kan het niet in de gaten houden!

      Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    om

    Tip…….beter is het nog door de amandelen eerst een aantal uur te laten weken in water alvorens ze te blenderen!

    Beantwoorden
  8. Anne zegt

    om

    Ik maak ook zelf amandelmelk door 100 gram blanke amandelen te malen in de keukenmachine en er daarna 500 ml water bij te doen. Lees nu dat er dus wel een liter water bij mag… Zal volgende keer wel gekookt water gebruiken, gebruikte tot nu toe gewoon kraanwater (maar maak het ook altijd direct op).
    Ik kook de quinoa of havermout erin als we het eten als ontbijt en de pulp die ik overhoud gaat ook voor een deel door de pap of smeer ik op een broodje met wat appelstroop. Zonde om weg te gooien inderdaad!

    Beantwoorden
    • henrike zegt

      om

      maar zij gebruikt ook 200 gram amandelen en jij 100 dus dan klopt t precies 😉

      Beantwoorden
  9. Heleen Quantrill zegt

    om

    In de magnetron warm je dingen op dmv straling. De moleculen worden veranderd en daardoor gaan ze hitte produceren. Dit heeft tot gevolg dat elk voedingsmiddel dat opgewarmd wordt in de magnetron in feite kapot gemaakt wordt. Bewezen is dat het hierdoor bijna alle voedingswaarde verliest. Zonde dus van je heerlijke en gezonde melk!

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Er is ook onderzocht dat je lichaam kankercellen aan gaat maken als het voeding tot zich krijgt die bereid is in de magnetron.
      http://www.rudolfdewit.com/md_magnetron.html

      Beantwoorden
  10. Anonymous zegt

    om

    waarom niet opwarmen in de magnetron?

    Beantwoorden
  11. VeggieMo zegt

    om

    Ik maakt vroeger ook graag amandelmelk omdat ik het zo lekker vind.
    Ik maakte het van amandelen met vlies die ik dan liet weken en daarna verwijderde ik de velletjes.
    Helaas verdroeg ik het niet goed. Ik kreeg dezelfde klachten als met gluten. Kortgeleden las ik dat noten gemakkelijk besmet kunnen zijn met gluten omdat het vaak bij elkaar op de boot vervoerd wordt.
    Als ik het weer eens wil maken dan probeer ik het door de gevliesde amandelen een paar keer extra te spoelen.

    Beantwoorden
  12. Anonymous zegt

    om

    ik doe een handje amandelen zonder vel in de blender.

    Nadat het fijn is gemalen doe ik er een kop gekookte gefilterde water bij met naar smaak theelepel rietsuiker en dan mixen en het word dan een mooie glade pasta lekker als dessert zelf drink ik het inde ochtend lekker en gezond begin van de dag! ohw ja dan nog even koken dus opassen dat het niet overkookt of aanbrndt went het is een dik papje maar heerlijk en energie gevend, graag laten horen als iemand dit probeert wat je ervan vind suc6

    Beantwoorden
  13. Anonymous zegt

    om

    Met de keukenmachine maak ik zelf het amandelschaafsel fijn. Ik vind het jammer steeds na het zeven zoveel kostbare amandel “prut” weg te moeten gooien. Wie heeft er een tip voor gebruik van dit overschot?

    Verony

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      amandel pulp kun je gebruiken om koekjes-brood-muffins of je eigen crackers te maken, kijk op you tube

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Op roosgoesgreen.nl vind je een recept voor amandelkaas….
      Gr Annelien

      Beantwoorden
    • Sabine Manshoven zegt

      om

      amandelpulp is heerlijk in cake, samen met stukjes appel! lijkt op frangipane koek…

      Beantwoorden
  14. Heleen zegt

    om

    😉 Ik moet wel zeggen dat mijn persoonlijke ervaring is dat biologische amandelmeel beter werkt en lekkerder smaakt dan de amandelmeel bij de Hanos vandaan. Maar sommigen hebben beter toegang tot een Hanos dan een goed gesorteerde natuurvoedingswinkel! Succes ermee!

    Beantwoorden
  15. Mama's Psychologie zegt

    om

    Te snel geweest, Hanos dus. Ideaal, daar kom ik af en toe 🙂

    Beantwoorden
  16. Mama's Psychologie zegt

    om

    Leuk! Waar haal ik amandelmeel? Ik wil dit zeker eens proberen. Een van mijn 20 onbekende recepten dit jaar 🙂

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in