• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

3 Zomerse Recepten met Vlierbloesem

15 juni 2013 geschreven door Heleen Quantrill 11 Reacties

Het vlierbloesemseizoen is gearriveerd! Waar je ook kijkt, overal zie je de grote witte trossen met minuscule witte bloemetjes. Elk bospaadje, laantje, achteraf steegje… het maakt niet uit. Zelf hebben we eindelijk ook een vlier in de tuin. Eindelijk omdat de vlierbloesems hopelijk wat gezoem en gefladder aantrekken en ook eindelijk omdat vlier erg makkelijk groeit en bij te houden is. Het vult onze tuin mooi, is niet giftig en ziet er spectaculair uit! Tijd dus om zelf eens aan de slag te gaan met vlierbloesems!

Vlierbloesemazijn

Deze azijn smaakt kruidig en licht bloemig. Erg lekker over al die salades die we uit de tuin kunnen plukken!

2 handen vol vlierbloesems
1 liter witte wijnazijn (of appelcider azijn)
1 lenteui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 laurierblaadje
Wat peperkorrels, naar eigen smaak
1 el tijm
1 el bonenkruid

  1. Neem een glazen pot en doe hier alle ingredienten in.
  2. Laat de azijn 6 weken staan.
  3. Zeef voor gebruik en schenk over in mooie flessen met een kurk of ‘grolsch’ dop.
  4. Deze azijn blijft wel een jaar goed, bewaar op een donkere plek.

 

Vlierbloesem Champagne

Heerlijk verfrissend op een zomeravond en erg leuk om tijdens een feestje te serveren!

4 handen vol vlierbloesems
4,5 l koud water
1 biologische citroen
650 gram suiker (ik gebruik oerzoet)
2 el witte wijnazijn

  1. Los de suiker in een beetje heet water op en laat afkoelen.
  2. Pers de citroen uit en snijd de schil in stukjes.
  3. Schenk het water in een ruime pot of grote fles en voeg de overige ingrediënten toe.
  4. Laat 4 dagen staan.
  5. Zeef de champagne en schenk het in afsluitbare flessen.
  6. Laat nog 6 – 10 dagen staan zodat het verder kan fermenteren. Hierdoor ontstaat ook een natuurlijk koolzuur.
  7. Proef na 6 dagen of het naar smaak is, of dat het nog iets langer kan blijven staan.
  8. Serveer koud.
  9. Bewaar in de koelkast.

Vlierbloesem Sorbet

Ongeveer 400 ml ijs

250 gram aardbeien of kruisbessen
1 hand vol vlierbloesems
Rasp van 1 biologische citroen
250 ml water
Beetje honing
1 Banaan

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Doe de vlierbloesems met de citroenrasp in een pot en schenk hier het water over.
  3. Dek de pot af en laat een nacht staan.
  4. Zeef de volgende dag het water (vang dit op) en gooi de vlierbloesems op de composthoop.
  5. Pureer het vlierwater samen met de aardbeien, honing en banaan tot een fijne massa.
  6. Schenk dit in een plastic bak en zet in de vriezer.
  7. Steeds als de sorbet aan de randen begint te bevriezen, roer je het door met een vork. Herhaal dit tot je een sorbet consistentie hebt bereikt.
  8. Of doe het mengsel in een ijsmachine en laat ongeveer 30 minuten draaien.

Wie verzamelt er nog meer vlierbloesems? En wat doe jij er dan mee?

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Vegetarische Pompoentaart met Quinoa bodemVegetarische Pompoentaart met Quinoa bodem
  • Hazelnoot Kokossnoepjes à la RaffaelloHazelnoot Kokossnoepjes à la Raffaello
  • Aardbeitaartje voor 1 – GlutenvrijAardbeitaartje voor 1 – Glutenvrij
  • Onbewerkt Eten Uitdaging Week 11: Weekmenu en Belangrijke MededelingOnbewerkt Eten Uitdaging Week 11: Weekmenu en Belangrijke Mededeling
  • Hoe zorg je voor een Gezond en Sterk Gebit?Hoe zorg je voor een Gezond en Sterk Gebit?
Bijgewerkt op 22/03/15

Categorie: Desserts, In de Keuken, Recepten Tags: Recepten met Vlierbloesem

Reacties

  1. Natasja Pruimboom zegt

    18 juni 2013 om 06:18

    vorig jaar heb ik er limonade van gemaakt, toen nog met rietsuiker dit jaar ga ik dat anders proberen. De kids vonden het in ieder geval heerlijk.

      Natasja Pruimboom(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  2. Iris zegt

    16 juni 2013 om 05:51

    Vlier groeit werkelijk overal en komt idd vaak spontaan op doordat de vogels de zaden verspreiden. Bij ons op het volkstuinen complex zijn ze niet blij met vlier en halen ze zoveel mogelijk weg uit de singels:-( Ze overwoekeren namelijk nogal snel de hagen.
    Ik maak er meestal thee van (gewoon de bloesems drogen). Let wel, de takjes niet, die zijn enigszins giftig! Ook heb ik er wel eens wijn van gemaakt en een ander recept zet ik vd week wrsch op mijn blog;-)

      Iris(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. Helma van Ast zegt

    15 juni 2013 om 15:46

    Er is een app die ” wildplukwijzer” heet. Hier kan je vlierbes op kiezen. En dan zie je waar een vlierbes bij je in de buurt staat.Leuke app. hier kan je zelf ook aangeven als er bij je in de buurt iets groeit. Zo help je elkaar.

      Helma van Ast(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • ~° Sarah °~ zegt

      4 januari 2014 om 20:37

      You made my day!! 🙂

        ~° Sarah °~(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  4. Anonymous zegt

    15 juni 2013 om 09:24

    bloemen in beslagje en dan in de frituut
    TEMPUR van Vlierbloemen jammie

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. izerina zegt

    15 juni 2013 om 09:17

    Ik had nog vlierbloesemsiroop van vorig jaar staan. En maakte die vanochtend op als zoetmiddel in muffins. Ook doe ik bloesem in pannenkoekenbeslag.

      izerina(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. Wilma zegt

    15 juni 2013 om 08:53

    O geweldig! ik ben helemaal dol op Vlier! hoop ook dat ik het ergens kan stekken. Op de volkstuin heb ik een boom staan! Vlierbloesem thee en water met schijfje citroen, ook zo heerlijk!
    Groetjes
    Wilma

      Wilma(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Wendy zegt

      29 september 2016 om 18:32

      Misschien kan het het zelfde als met een roos.
      Takje in een aardappel steken & in de grond poten.

        Wendy(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    15 juni 2013 om 07:05

    Hoi Heleen,

    Hoe kom je dan aan die vlierbloesem in je tuin. Bij ons tuincentrum verkopen ze ze helaas niet en ik heb eens getracht een stek te laten groeien, maar dat liep helaas op niets uit.

    Groet,
    Frederique

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      15 juni 2013 om 08:50

      Bij ons zal het aan zijn komen waaien. Ik herkende de bladeren en heb hem lekker laten staan. En ziedaar, een prachtige vlierstruik!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Wendy zegt

      29 september 2016 om 18:39

      Tak van de vlierplant in de grond planten, wel 3 a 4 ogen van de tak boven de grond laten.
      Je zou ook eerst de tak in een aardappel kunnen prikken & dan poten.
      de voedingsstoffen van de aardappel maakt het makkelijker

        Wendy(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.