Bietenspread en Bietenpannenkoekjes

Zoals beloofd vandaag twee recepten, ook weer op basis van bieten, maar nu specifiek voor de lunch. Lekker om mee te nemen naar werk of gewoon om thuis van te genieten. De recepten komen bij Barbara Eet en EetPaleo vandaan en ik heb deze twee recepten speciaal voor mijn lezers uitgetest.

Ja, ik heb heel wat voor jullie over 😉

Op Facebook zei een aantal van jullie niet zo gek te zijn op bietjes, en smaken verschillen gelukkig! Toch vond ik deze recepten niet heel sterk naar biet smaken. Wel hadden ze die spectaculaire kleur plus de voedingswaarde van bieten. Als je dus niet zo heel erg weg bent van bieten, maar ze wel wil proberen vanwege de gezonde eigenschappen, zijn dit twee recepten waar je mijns inziens heel goed mee uit de voeten zou kunnen!

Ik heb twee varianten op het pannenkoekrecept gemaakt. De eerste had ik van het weekend al gemaakt en morgen krijg ik extra kinderen te eten, dus heb ik een stapel bietenpannenkoekjes gemaakt om in te vriezen. Deze heb ik met speltmeel gemaakt. Het resultaat was zo verrassend in beide gevallen, dat ik beide recepten graag met jullie deel!

Bietenspread
300 gram

3 gekookte bietjes
2 el mayonaise
klein knoflookteentje
2 medium lente uitjes
2 tl citroensap
1/4 van een grote appel
peper
zout
olijfolie

  1. Schil de bietjes en snij de lente-uitjes fijn.
  2. Doe alles in een blender en maal een aantal keer tot er een gladde massa ontstaat.
  3. Zet de spread in de koelkast zodat de smaken een tijdje goed kunnen inwerken.
  4. Lekker op zelfgemaakte crackers of toast.

Bieten Pannenkoekjes Glutenvrij
15 stuks

3 gekookte bietjes
1/2 appel
4 eieren
2 el kokosmeel
1/2 tl kaneel of koekkruiden
Snuf zout
Kokosolie om in te bakken

  1. Doe de bietjes, appel en eieren in een blender en pureer goed.
  2. Voeg de kokosmeel, kaneel en zout toe en maal nog even goed tot de klontjes er uit zijn.
  3. Zet het beslag even apart.
  4. Verhit in een koekenpan wat kokosolie.
  5. Verdeel met een saus- of juslepel kleine hoopjes beslag in de koekenpan en bak ongeveer 4 minuten.
  6. Draai de pannenkoekjes om en bak nog een minuut ofzo.
  7. Herhaal tot het beslag op is.
  8. Serveer deze bietjes met extra kokosolie, boter, vers fruit of appelmoes.
  9. Deze pannenkoekjes kun je ook goed invriezen!

Bieten Pannenkoekjes met Spelt
20 – 25 stuks


200 gram speltmeel
100 gram speltbloem
1/2 tl bicarbonaat
1/4 tl zeezout
3 bietjes, gekookt en geschild
125 ml karnemelk
2 eieren
Boter of kokosolie om in te bakken

  1. Zeef de eerste vier ingrediënten in een ruime kom.
  2. Doe de bietjes in een blender en pureer deze.
  3. Voeg de karnemelk en eieren toe en maal nog even kort.
  4. Schenk het bietenmengsel bij het meel en roer goed door met een garde.
  5. Het beslag moet pannenkoekbeslag lijken. Als het te dik is kun je een extra ei of karnemelk toevoegen.
  6. Verhit een beetje boter of kokosolie in een koekenpan.
  7. Verdeel het beslag in kleine hoopjes, ter grootte van een American Pancake, in de pan.
  8. Bak op middelhoog vuur tot de bovenkant droog is en belletjes vertoont.
  9. Draai de pannenkoekjes om, bak nog een minuut ofzo en leg ze vervolgens op een bord.
  10. Herhaal dit tot het beslag op is.
  11. Deze pannenkoekjes kun je invriezen!
  12. Serveer met Rode Vruchtensaus

Nou, volgens mij hebben we nu toch wel genoeg bietenrecepten om weer een tijd vooruit te kunnen!

Welke groenten zouden jullie graag een tijdje in de spotlight willen zien en waarom? Deel het hieronder, ik doe graag nieuwe ideeën op!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »